Hänt under 2022
Jullunchen fredagen den 25 november
I år firades jullunchen på Lyceumklubben i Helsingfors med program och allsång. Matteus Blad uppträdde med några sånger av Bellman och ur den Blads egen produktion. Anne-maj Väre och Eva Ahl-Waris berättade om Johan Sederholm, då det gått 300 år sedan hans födelse i år. Vi fick njuta av god mat tillagad av Espresso Edge samt sjunga allsång efteråt. Ilkka Sivonen ackompanjerade. Tack till alla som uppträdde och var med!
Foton: C. R-W.
Promenad i Helsingfors lördagen den 24 september
Sällskapet tog en promenad i 1700-talets Kronohagen under ledning av
Eva Ahl-Waris, fil.dr och styrelsemedlem i Bellmansällskapet i Finland. Tidigare i år
utkom boken Lampan – ljus över ett hus i Helsingfors / Lampan talo – helsinkiläinen
talo valokeilassa (2022, finns att beställas via Kirjavälitys), Evas grundliga historik över ett av de gamla husen. En liten grupp glada deltagare var med och vandrade och hörde om vad som finns kvar av 1700-talet i gatubilden, vad som är dolt och vad vi har svårare att längre förnimma. Guidningen baserades på Evas egen forskning om slutet av svenska tiden i staden.
Styrelsen planerade kommande program
Den 25 augusti sammanträdde Bellmansällskapets styrelse hos medlemmen Alexandra Ramsay i Lappnor. Vädret strålade, serveringen var utsökt, sällskapet roligt och soligt. Inspirationen flödade och programmet för hösten och år 2023 fick allt fastare ramar. Många trevligheter utlovas; stadspromenad, sångafton och seminarium. Närmare info kommer inom kort.
Styrelsen samlad i Lovisa. 1. raden fr. v.: Alexandra, Carita och Johan. Andra raden fr. h.: Mona och Folke. Med på träffen fanns även Gunilla Harling-Kranck (2. raden t.v.), som tidigare suttit i styrelsen, och Henrik Wolff (3. raden i mitten).
Vårutflykten lö 7.5.2022 kl. 9:30-16
Maj arrangerades sällskapets traditionella vårutflykt som denna gång gick till Stensböle gård, vars hushållsbok från 1700-talet vi fick stifta bekantskap med vid vår sammankomst i november då historikern Märta Norrback presenterade sitt arbete med att ge ut boken i kommenterad upplaga. Stensböle ägs i dag av Svenska litteratursällskapet, och vi fick en guidad visning på gården som är belägen fem kilometer sydost om Borgå. Stensböle som förvaltar en förnämlig samling porträtt och antikviteter är ett museum som vanligtvis inte är öppet för allmänheten.
Program
9.30 Samling vid busshållplatsen vid Kiasma
11.00 Framme vid Stensböle gård
12.30 Tillbaka mot Borgå
13.00 Lunch på Zum Beispiel i Borgå
16.00- återkomst tillHelsingfors
Årsmöte och föredrag 14.3.2022
Måndagen den 14 mars klockan 18.00 samlades vi till årsmöte på Lyceumklubben med efterföljande föredrag av historikern filosofie doktor Sofia Gustafsson som talade om "Nöjen och njutningar bland herrskap i Helsingfors på 1700-talet". Årsmötet behandlade stadgeenliga ärenden. Efter det fick vi åhöra det intressanta och roliga
föredraget, och så avrundade vi kvällen med en lätt supé, denna gång paj och sallad, framdukad av vår cateringdam Johanna. Ett tiotal personer deltog i den gemytliga sammankomsten.
Johan Franzon ledde årsmötet och som sekreterare fungerade Alexandra Ramsay. Foto: EAW 2022.
FD Sofia Gustafssons föredrag väckte stort intresse, glada skratt och god diskussion. Foto: EAW 2022.
Hänt under 2021
Livet på en finländsk 1700-talsherrgård
För första gången på mer än ett år samlades Bellmansällskapet på Lyceumklubben för en kväll i 1700-talets tecken. Vi var trettio personer som fick en mängd intressanta upplysningar om hur en herrgårdsfru skötte sitt hushåll på en herrgård i östra Nyland under första hälften av 1700-talet. Bland annat fick vi veta att den franska kokkonsten med krämiga såser, färska råvaror och rena smaker som slog igenom i mellaneuropa redan på 1600-talet ännu inte hade funnit sin väg till de finländska köken hundra år senare. I Hushållsboken för Stensböle gård gäller fortfarande det medeltida köket med en rikhaltig användning av dyrbara kryddor såsom muskot, kryddpeppar och kanel. Märtha Norrback, som gett ut Hushållsboken berättade kunnigt och detaljerat om liv och hushållning på ett adelsgods i Sveriges östra rikshalva under denna tid.
Märtha Norrback talar om "Befellamo, Couleur de Prins och Qwinnors plåga i lifwet -kring en recepthandskrift".
Bellmansällskapets ordförande Carita Rosenberg-Wolff är synbart belåten med att hälsa kvällens deltagare välkomna.
Efter Märthas föredrag fick sällskapet njuta av en meny, inspirerad av recepten i boken. Först fick vi en syrlig fisksoppa, därefter en hönsfrikassé med plasternackor och som avslutning inbakat äpple. Ett stort tack för supén går till vår cateringdam Johanna Ehrnrooth och hennes kocka.
Mikael Söderback informerar om vilka andra sällskap och föreningar med 1700-talsanknytning som finns i Helsingfors.
Foton: Timo.
Bellman i det gröna 28.8.2021
Efter föreningens årsmöte den 6 juni på Hertonäs gård, där styrelsen återvaldes in corpore riktade vi blickarna framåt. Lördagen den 28 augusti sågs vi igen på Hertonäs gård, denna gång i parken, där sällskapet bjöd på en musikalisk picknickpromenad. Sällskapet ärade naturens dag med ett utomhusevenemang. Vi samlades kl. 14 vid södra ingången, varifrån vi begav oss på en gemensam promenad i parken, där musikaliska överraskningar väntade. Under vandringen skulle vi också delta i en frågesport, som berörde de valda musikstyckena.
Promenadtakten var måttlig och passade även våra lite mer seniora medlemmar. Indenten för Hertonäs gårds museum, Eva Ahl-Waris, som också är styrelsemedlem i sällskapet, ledde vandringen och berättade om parkens historia. Vid det kvadratiska lusthuset uppträdde en kvartett från Akademen med bland annat Bellmanklassikern Vila vid denna källa.
I den engelska parken, på en stor sten intill dammen, uppträdde Matteus Blad med Bellmanvisor. Solen sken, parken var lummig och gässens plog sågs på himlen. Följande anhalt var vid det åttakantiga lusthuset, där självaste Bellman uppenbarade sig i Pentti Hildéns gestalt. Hildén sitter även i vår styrelse. Han fick oss att rysa av lycka med sin tolkning av Träd fram du nattens gud.
Den sista anhalten var i barockparken, där våra styrelsemedlemmar Alexandra Ramsay och Johan Franzon lästa upp valda texter ur författaren Carina Burmans produktion. Hon kom nyligen ut med en stor biografi om Bellman. Slutligen intogs en picknick i det gröna.
Foton: EAW 2021.
Årsmöte och Bellmankonsert med Matteus Blad sö 6.6.2021
Söndagen den 6 juni klockan vidpass 14.30 uppträdde sångaren, skådespelaren Matteus Blad på Hertonäs gård, rättare sagt på Knusbacka gård. Det är den gamla byggnaden norr själva huvudbyggnaden. Blad drog en version av sitt Bellmanprogram, som fått strålande recensioner. Föreställningen hölls utomhus, i sol, som tidvis växlade till hagel och regn. Men Blads fängslande performans fick oss glömma vädret.
Före konserten höll Bellmansällskapet sitt årsmöte, också utomhus på samma plats. Mötet och konserten lockade ett tjugotal deltagare.
Foton: EAW 2021.
Vad är vitsen med Bellman?
Matteus Blad och Carina Burman diskuterade Bellman på radio, finns på Arenan!
Mi Wegelius har skrivit en artikel om Bellman och intervjuat Burman och Blad. Artikeln kan läsas på Svenska Yle.
Matteus Blad uppträdde även med Bellman på svenska i den Nationella Monologtävlingen 12.2.21. Han nådde ändå upp till en fantastisk, fjärde plats!
Bellmans kung fyllde 275 i januari
Historikern Henrika Tandefelt berättade om Gustaf III och hans eftermäle på radio, finns på Arenan!
Hänt under 2020
Bellman i Sverige och Finland - symposium med tal och sång 2.10.2020
År 2020 har det förflutit 280 år sedan skaldens födelse. Detta ville föreningen också uppmärksamma genom ett seminarium. Seminariet arrangerades fredagen den 2 oktober kl. 14:30-19:30 på Arbis i Helsingfors i närvaro av ett femtiotal personer. Vi iakttog coronarestriktionerna och lämnade gott om utrymme till grannen samt använde munskydd.
Fil.dr Alexandra Ramsay (t.v.) och ordf. Carita Rosenberg-Wolff öppnade seminariet och hälsade alla välkomna. Foto: EAW 2020.
I programmet ingick föredraget Ulla Winblad och andra kvinnor i1700-talets Stockholm av etnologen Rebecka Lennartsson, Sverige. Föredraget strömmades från Stockholm och lyckades över alla förväntningar! Därefter vidtog föredraget Bellman på finska av docent Johan Franzon och föredraget Estnäset på 1700-talet av fil.dr Eva Ahl-Waris. Arbis blåsorkester uppträdde med Bellman och vi serverades bubbel och laxsmörgås i pausen. Bellmansällskapets nya broschyr offentliggjordes.
Henrik Wolff hjälper med tekniken då Rebecka Lennartssons föredrag drar igång via Zoom. Foto: EAW 2020.
Efter pausen hölls föredraget Musiken i Helsingfors på 1700-talet av Lars Karlsson. Härefter vidtog konserten Roman, Kraus och Bellman med Pentti Hildén (luta, sång), Anna Willberg (sång), Pauliina Fred (traversflöjt) och Markus Pelli (violoncell).
Screenshot från den strömmade konserten på webben. Anna Willberg, Markus Pelli och Pentti Hildén uppträder. Arbis / EAW.
Konserten strömmades, så det var möjligt att se den på Youtube. Seminariet finansierades av Svenska kulturfonden och Kulturfonden för Sverige och Finland.
Årsmöte och föredrag av Carina Burman
Föreningens årsmöte hölls torsdagen den 27 februari kl. 18. på Lyceumklubben i Helsingfors. Utöver vanliga årsmötesärenden behandlade vi ett utkast till förnyade
stadgar.
Efter årsmötet träffade vi docent Carina Burman, som är litteraturhistoriker, författare och kulturskribent, rykande aktuell med sin stora BELLMAN.BIOGRAFIN.
"På 750 sidor tar Carina Burman läsaren på en hejdundrande tidsresa till
1700-talets Stockholm där Bellman föds, lever och dör" skriver
Göteborgs-Posten i sin recension i oktober 2019. Carina är forskare vid Uppsala universitet, och har flera stora biografier, bl.a. om Johan Henric Kellgren och Fredrika Bremer. Och nu en prisad biografi över Carl Michael Bellman, som tog 4 år att skriva. Carina berätta de om sitt spännande äventyr - att skriva om skalden och försöka se hans ansikte. Hon kunde konstatera att det var givande att stifta bekantskap med de kretsar han levde i och se reflexioner av honom i de människor han kände.
Den lekamligen spisen bestod av en mustig thaisoppa med gott bröd.
Viceordförande Johan Franzon presenterar vår gäst, doc. Carina Burman. Foto: EAW 2020.
Evenemanget ingick i föreningens program under Carl Michael Bellmans (1740-1795) jubileumsår 2020.
Hänt under 2019
Legendariskt Bellmanseminarium i Stockholm 21.9.2019!
Veckoslutet efter vårt eget Bellmanseminarium, den 21 september, firade svenska Bellmanssällskapet sitt 100-årsjubileum i Stockholm, där några av våra medlemmar deltog. Tidigare planerades ett tvådagarsseminarium, som dock inte blev av. Programmet för endagsseminariet var strålande med berömda talare som Lars Lönnroth, och ett digert musikaliskt program.
Ovan och nedan: Carita Rosenberg-Wolff, Henrik Bögglid, Mats Hayen och Uta Hembold-Rollik är aktiva i Bellmansällskap i Norden. Foto: Jan Lundqvist.
Dansare från Arthurs barn och Gustafs skål uppträder med Martin Bagge. Foto: Mats Hayen.
1700-talsdans. Foto: Mats Hayen.
Richard Forsgren och Leo Kepper uppträder. Foto: Mats Hayen.
Lyckat seminarium om Bellman på Sveaborg 14 september 2019!
Bellmanseminariet som arrangerades av föreningen för att fira Bellmanssällskapets i Sverige 100-årsjubileum lockade en full Smedjesal på Sveaborg. Seminariet var öppet för allmänheten och bjöd på fina föredrag av historiker och litteraturvetare samt musikaliska repliker av vår styrelsemedlem och Bellmanexpert, musikern Pentti Hildén. Lunch intogs på Sveaborg medan en festsupé intogs på kvällen på restaurang Sunn vid Senatstorget. Tack till alla som bidrog och deltog!
Seminariet möjliggjordes med bidrag av Stiftelsen Tre Smeder, Kulturfonden för Sverige och Finland, Letterstedtska föreningen, Anna och Karl Eklunds stiftelse samt Svenska kulturfonden. Vi tackar!
Ovan: Program- och infoblad delades ut. Foto: EAW 2019.
Ovan: Johan Franzon verkar som ordförande under förmiddagen. Foto: Mats Hayen.
Ovan: Bellmanssällskapets i Sverige ord., FD Mats Hayen berättar om Bellman och handskrifterna. Foto: EAW 2019.
Ovan: FD Catharina Grünbaum berättar om Bellmans språkliga rikedom och mångsidiga raljerande poetiska stil. Musiker Pentti Hildén levererar musikaliska repliker på luta. Foto: EAW 2019.
Pentti Hildén. Foto: Mats Hayen.
FD Alexandra Ramsay berättar om Burtzska huset i Helsingfors och dess bakgrund i 1700-talet. Foto: Mats Hayen.
FD Daniela Silén berättar om språk. Foto: Mats Hayen.
Lunch i Restaurang Bastionen. Foto: Mats Hayen.
Magdalena af Hällström guidar på Sveaborg. Foto: Mats Hayen.
Ovan: Festsupé på Sunn - vid honnören ses fr. v. ordf. Carita Rosenberg-Wolff, Mats Hayen, sekreterare Mona Söderström, herr och fru Mikael Reuter samt Catharina Grünbaum. Foto: EAW 2019.
Nedan: Pentti Hildén med cellisten Markus uppträder för en hänförd publik. Foto: EAW 2019.
Våren och Bellman kallade! Vårutfärd den 16 maj 2019
Bellmansällskapets vårutfärd arrangerades torsdagen den 16 maj och gick denna gång till Hertonäs gård, Borgbyggarvägen 12, där vår styrelsemedlem Eva Ahl-Waris är intendent. Hon guidade oss runt på gården och i parken.
Efter rundturen och presentationen samlades vi klockan 18 för en sits på den intilliggande restaurangen Gamla kvarnen. Middagen bestod av citrus-sparrisrisotto med rostade nötter och crème brulé med jordgubbar.
Årsmöte 14 mars 2019
Årsmötesförhandlingarna inleddes kl. 18 på Lyceumklubben i Helsingfors. Som ny medlem i styrelsen, suppleant, invaldes musiker Pentti Hildén, Finlands främsta Bellmantolkare och trubadur. I övrigt omvaldes Johan Franzon och Eva Ahl-Waris som styrelsemedlemmar fram till år 2021. Medlemsavgiften höjdes till 25 euro.
Efter mötet blev det servering, föredrag, samvaro och sång. Menyn, som Espresso Edges Johanna Ehrnrooth ombesörjde, bestod denna gång av svartrotssoppa, ostar och gott bröd.
Under måltidens gång presenterade Johan Franzon några av epistlarna och hur de översatts till finska under olika tidsperioder. Bellman har sjungits på finska redan i över 150 år. År 1861 utkom C. A. Gottlunds lilla häfte C. M. Fredmanin Lauluja ja loiluja med de första kända översättningarna av Fredmans epistlar till finska. Efter Gottlund har flera andra tolkat Bellman på finska, och även i dag skapas nya översättningar.
Efteråt sjöng vi under ackompanjemang av Ilkka Sivonen.
Föreningens ordförande Carita Rosenberg-Wolff hälsa alla välkomna. I förgrunden styrelsens nya medlem, Pentti Hildén i rödbrun tröja. Foto: EAW 2019.
Som årsmötets ordförande fungerade Mikael Reuter (i mitten). Sällskapets sekreterare, Mona Söderström, verkade som sekreterare (t.h. om Reuter). Foto: EAW 2019.
Docent Johan Franzon höll ett intressant och medryckande föredrag om Bellmanöversättningar till finska. Foto: EAW 2019.
Bellmanföredrag på Nordica
Johan Franzon höll Bellmanföredrag på Nordicas högre seminarium den 13.2 i Forsthuset/Nordica, Unionsgatan 40. Rubriken för föreläsningen vad: Vad gjorde Bellman med händerna? Den sceninska framställningen i Fredmans epistlar.
Svenska Bellmanssällskapet 100 år
Bellmanssällskapet inledde sitt hundraårsfirande den 20 januari med föredrag och konsert på Riddarhuset i Stockholm. Också vårt Bellmansällskap var med. Ordförande Carita och sekreteraren Mona fick ta del av Mats Hayens eminenta föredrag och bellmantolkaren Peter Collins sång i Riddarhuset. Peter Collin har tonsatt ett antal Bellmantexter och en andra skiva är på kommande. Collin framförde ett antal av sina tonsättningar i Riddarhuset, och de lät mycket autentiska. Mats Hayen guidade dessutom damerna följande dag i Stockholms stadsarkiv, där vi bl.a. fick beskåda Carl Michaels och Lovisa Ulrikas vigselannotering i kyrkboken.
Ost- och vinkväll i november 2018
Bellmansällskapet kallade alla medlemmar till en ost- och vinafton. Vi samlas på Lyceumklubben den 29 november klockan 18 för att träffas över lite ost och vin samt lyssna till sällskapets medlem doktoranden Lotta Nylund. Hon berättade om sin forskning i 1700-talets genremåleri i Stockholm. Utöver detta satsade vi på att sjunga tillsammans – vi fördjupade oss i några av Fredmans epistlar och sånger, både då det gäller texten och melodin. Vår eminenta musikermedlem Ilkka Sivonen satt vid pianot.
Foto: Francois Bouchers Modehandlerskan, 1746, Nationalmuseum. Foto: Cecilia Heisser / Nationalmuseum.
Vi startade klockan 9.30 med egen buss från Kiasma och återvände kl 15.00 från Lovisa efter guidad rundtur på Sarvlax och lunch på Degerby gille. En lyckad utflykt!
Eftersom sången och Bellman förenar Bellmanssällskapet och Par Bricole, dristar jag mig att skicka denna konsertinformation.
Göta Par Bricole gästade Helsingfors i maj, och ger två konserter: en traditionell manskörskonsert tillsammans med MM den 11.5. kl. 18 (fritt inträde) och den 10.5. kl. 18 framförde Par Bricoles sångkör ensam en Bellmanskonsert. Bägge i Balders sal.
Utdrag ur Nordisk Familjebok, tredje upplagan:
Par Bricole (franska "på omvägar") är ett i Stockholm stiftat ordenssällskap. Det har sitt ursprung i den muntra krets, för vilken C. M. Bellman 1767-71 föredrog sina parodisk-humoristiska "Handlingar rörande Bacchi ordenskapitel". Dess officiella tillvaro räknas numera från 1779. Bellman var den förste ordensskalden. 1801 instiftades en filialloge i Göteborg (Göta P. B.). 1829 firade P.B. sitt första jubileum, och 26 juli samma år avtäcktes på Djurgården Byströms Bellmansbyst. 1874 firade orden 100-årsjubileum med festkantat av Talis Qualis och L. Norman. I P. B. råder en högeligen demokratisk blandning av ordensbröder, från högt uppsatta män till småborgare, och numera plägar konungen stå som ordens beskyddare.
- Sången spelar en stor roll inom P. B. Under dess första halvsekel odlades den i form av sällskapsvisan; sedan har denna efterträtts av kvartettsången. P. B. äger en ypperlig sångkör, och som dennas anförare ha verkat bl.a. E. Brendler och A. Randel (vilka båda komponerat sällskapets högtidskörer), A. Söderman och E. Åkerberg.
(text: T Gestrin)
Årsmöte och föredrag 2018
Årsmötet hölls fredagen den 2 mars på Lycems klubb på Fredsgatan. Ett tjutotal medlemmar deltog. Styrelsen omvaldes i sin nuvarande sammansättning och beviljades ansvarsfrihet. Medlemsavgiften bibehölls (20 euro). Efter mötet hölls årsmötesföredraget av doktoranden, fil.mag. Magdalena af Hällström under titeln: "Augustin Ehrensvärds långa begravning 1772-1807". Vi serverades slutligen utsökt sallad och pirog samt njöt av olika ostar á la Espresso House: tack!
Bellmansällskapets årsmöte 2018.
Magdalena af Hällström höll föredrag om Augustin Ehrensvärds långa begravning 1772-1807.
Ehrensvärds gravmonument på Sveaborg blickar stint mot öster.
Foton: EAW 2018.
1700-talsmiddag på Nylands Nation 8.11.2017
Ett trettiotal nylänningar och medlemmar av Bellmansällskapet deltog i en middag i Bellmans anda. Konsthistoriker Catarina Welin berättade om etikett och matkultur på 1700-talet och turbaduren Pentti Hildén roade oss med fantastiska Bellmantolkningar. Tack till alla medverkande!
Räkaladåb med kräftstjärtar!
Brännvinsbord!
Mandelkaka med aprikoser i sås.
Pentti Hildén uppträder.
Foton: EAW 2017.
Resa i Bellmans fotspår 24-26.8.2017
40-årsjubileum 17.2.2017
Den 12 februari 1977 höll Bellmansällskapet sitt konstituerande möte, och sällskapet firar sålunda sin fyrtionde födelsedag i år. Och det skulle vi fira i februari.
Vårt eget jubileum firades den tisdagen den 17 februari på Lyceumklubben, med början kl. 18.00. Vi inledde med årsmötesförhandlingar, och efter det blir det bl.a. en kavalkad över föreningens fyrtio år i ord och bild som presenterades av docent Johan Franzon. Professor Ann-Mari Häggman bidrog med en lärd och spirituell föreläsning om Bellman och menuetten, ett ämne hon också talade om vid sällskapets konstituerande möte för 40 år sedan. Därtill blev det sång och musik, och naturligtvis servering med sallader, ost och bröd. Och eget vin.
Vi hade också årsmöte, där styrelsen omvaldes och kompletterades med fil.dr Eva Ahl-Waris som valdes in i stället för Helena Palmén som avlidit. Styrelsen ser i detta nu ut som följande: Eva Ahl-Waris, Johan Franzon, Gunilla Harling-Kranck, Alexandra Ramsay (viceordförande) och Carita Rosenberg-Wolff (ordförande). Som skattmästare utom styrelsen fortsätter Folke Tegengren och som sekreterare Mona Söderström-Ahlqvist.
Ovan och nedan: Årsmötet konstituerar sig. Foto: EAW 2017.
Johan Franzon presenterar sällskapets 40-åriga historia. Foto: EAW 2017.
Professor Häggman berättade livfullt om menuetten. Till sist fick vi även se fina filmsnuttar. Foto: EAW 2017.
God supé i buffet i illustert sällskap. Foto: EAW 2017.
Vi minns Lars Huldén
I januari, närmare bestämt den 21 januari firade vi vår hedersman Lars Huldéns minne med en föreställning på Svenska teatern. Föreställningen började kl. 19.00. Efter föreställningen serverades det vin och paj i foajén. De bästa finlandssvenska artisterna framförde Lasses dikter, sånger och skrönor. Svenska Teatern stod för programmet, och medarrangör var även Hugo Bergrothsällskapet. Också Bellmanssällskapet i Sverige deltog.
Länk till Hugo Bergrothssällskapets sida om kvällen: http://hugobergroth.fi/evenemang_och_kurser/lars_huld_n_aftonen_blev_en_succ_/
Överst: Niklas Nylund, Ami Aspelund och Emma Klingeberg uppträder. Foto: Hugo Bergroth-sällskapet.
Ovan: Henrik Wikström spelar. Foto: Hugo Bergroth-sällskapet.
Nedan: Håkan Andersson talar. Foto: Hugo Bergroth-sällskapet.
Sorgebud
Vår hedersman, professor Lars Huldén (1926-2016) har avlidit.
Utflykt till godset Tervik
lördagen den 8.10.2016
Tervik ligger vid den västra stranden av Pernåviken. Karaktärshuset är en av våra äldsta herrgårdsbyggnader av trä, påbörjat 1710, färdigställt kort efter stora ofreden, och har gått igenom fem byggnadsskeden. Tervik ägs sedan 100 år av släkten Ehrnrooth. Här finns bl.a. en imponerande samling porträtt.
Program för utfärden till Tervik 8.10:
9.00 Avfärd från Helsingfors, Kiasmas hållplats
10.30 Ankomst till Tervik
Rundvandring guidad av Janica von Veh
Föredrag: FM Catharina Welin: Hemmets inredning på Bellmans tid
Angenäm surpris
12.30 Avfärd mot Borgå
13.30 Lunch på Gabriel 1763
14.30 Upptäck Gamla Stan på egen hand
15.30 Avfärd till Helsingfors
16.30 Ankomst till Helsingfors
Lunch i Borgå i Restaurang Gabriel 1763, som är berömd för sina pizzor med lokal touch (med namn som Runeberg och Edelfelt och med när producerade råvaror).
Gustav III som finsk folkopera på Anjala gård sommaren 2016: http://www.kustaankansanooppera.com/
ÅRSMÖTET hölls torsdagen den 7 april 2016 kl. 18 på Lyceumklubben, Fredsgatan 7 E V vån.
Vi gästadess efter årsmötet av Catharina Grünbaum, som har många vänner bland språkmänskor i vårt land. Catharina verkade länge vid Språkrådet i många år – och för den stora allmänheten är hon känd som eminent språkråd i Dagens Nyheter. Numera ägnar hon sig åt Bellman, bl.a. som redaktör för Bellmanssällskapets skrift Hwad Behagas. För oss berättade hon om Bellmans språk.
Den lekamliga spisen bestod av två sallader – en med feta och en caesar med kalkon, därtill gott bröd.
Lars Huldén 90 år
Vår Hedersman Lars Huldén fyllde, som alla vet, 90 år den 5 februari, och hedrades bl.a. av Svenska Litteratursällskapet med Runebergsmedaljen. Den 19 februari firades han i Balders fullsatta sal med visning av en film, en finstämd personstudie av jubilaren gjord av Klas Fransberg. Därefter följde en tvåspråkig kabaré med huldéntexter, framförd av Monåförmågor.
Bellmansällskapet uppvaktade med blommor och en liten tryckt sammanställning av några av de senaste årens tillfällighetsdikter, en uppföljare till den samling tillfällighetsdikter ”Lasses Epistlar” som utkom 2006. Styrelsen beslöt att den nya lilla samlingen ska delas ut till alla medlemmar i vårt sällskap. Du som deltar i årsmötet får den på plats. Kan du inte delta får du först betala medlemsavgiften 15€ på Bellmansällskapets konto FI50 4055 2550 0052 03 och meddela din postadress per epost till mona.soderstrom(at)kitnet.fi så skickar vi den per post.
Bellmansällskapets i Sverige tidning noterade Huldéns födelsedag - följ länken nedan (särskilt sidorna 11-12):
/Site/Data/2524/Files/HWB%2016-1%20TRYCK3%20.pdf
Bellmanjubileet firades på Nylands Nation 2015
Den 28 september 2015 arrangerade sällskapet en Bellmankväll på Nylands Nation tillsammans med Wacchio-Ården vid Nylands Nation samt Gamylerna vid Nylands Nation (nylänningarnas alumnförening). Kvällen hedrade det pågående Bellmanjubileet med en ost- och vinkväll. Docent Johan Franzon höll ett föredrag om Bellman, hans tid och hans eftermäle, som väckte god diskussion och många tankar. Nylänningarna, som är vana att sjunga Bellmans epistlar och sånger, stämde upp till rungande sång.
Ett tjugotal personer från både sällskapet och nationen deltog och kunde dessutom beundra de vackra Bellmanakvarellerna från mellankrigstiden som pryder väggarna på klubben. Nylänningen och konstkännaren Mikael Westerback presenterade samtidigt verken för oss.
Kvällen var mycket lyckad och alla kunde dra sig hemåt vid gott mod, fyllda av ny kunskap kring Bellman, glada möten och värmda av Wacchio-Årdens specialkryddade vin.
Berättelse om Bellmansfestivalen 22–23 oktober 2004
Festivalen inleddes med att Sveriges Ambassad höll en mottagning för de sammanlagt fyrtio skandinaviska deltagarna och inhemska medverkande, Bellmansällskapets styrelse m.fl. på fredagen. Ambassadören Ulf Hjertonsson presenterade ambassadbyggnaden med den fantastiska utsikten mot Sveaborg. Trivseln infann sig genast bland de inbjudna.
Härefter inleddes den planerade programaftonen för allmänheten. Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland hade skött annonseringen med sådan framgång att salen, Astrid, var helt fylld, d.v.s. att ca 250 personer var närvarande. Programmet
inleddes med att Jeppokryddorna (dragspel, fem fioler) spelade en menuett och en polska, musik av det slag man kunde lyssna till i Bellmans Stockholm. Kulturchefen Henrik Huldén hälsade publiken välkommen, och detsamma gjorde på Bellmansällskapets vägnar ordföranden Lars Huldén. Sånggruppen Spunk, en blandad dubbel kvartett med anknytning till Akademiska Sångföreningen och Akademiska damkören Lyran sjöng några Bellmanssånger.
Professor Lars Lönnroth höll ett föredrag med rubriken Bellman och de bastardiska genrerna. Han visade hur Bellman programmatiskt bröt mot de litterära konventionerna och blandade olika genrer. Sångare från Par Bricolekören i Stockholm sjöng både duett och kvartettsånger. Teaterchefen Asko Sarkola läste Bellmans självbiografi,. som han skrev när han satt i förvar på högvakten i Stockholm våren 1794.
Slutdelen av programmet bestod av en konsert. Det var Bellmanssångaren Anders Fröling som framförde ett omväxlande och högt uppskattat program med sånger av Bellman, närmare bestämt följande: Fredman Sång N:o 56 (Nota bene) Fredmans Epistel n:o 33 (Stolta stad), Trio ur Bacchi Tempel(Böljan sig mindre rör), FE 32 (Kors utan glas), FS 5b (Se svarta böljans vita drägg), FS 5c (Så slår min Glock), FE 2 (Nå, skruva fiolen), FE 43 (Värm mer öl och bröd), FE 73 (Fan i fåtöljerna), FS 32 (Aftonkväde). Mellan sångerna pratade sångaren med publiken på ett charmfullt sätt. De medverkande presenterades av Lars Huldén. Programmet slutade ett par minuter efter kl. 20. Många i publiken uttalade sin förtjusning över vad man fått höra och se.
Avslutningsvis bjöd Svenska litteratursällskapet alla medverkande och långväga gäster på en aftonmåltid. I denna deltog ca 40 personer. Sällskapets verkställande direktör, kammarrådet Henry Wiklund, som hade komponerat måltiden i samråd med Hanaholmens kök, hade fått förhinder, varför Lars Huldén i hans ställe hälsade välkommen till bords och presenterade litteratursällskapet. Även här framträdde sånggruppen Spunk nu med lite modernare repertoar och fick stort bifall En specialskriven bordsvisa (LH) delades ut och sjöngs av de församlade.
Dagsprogrammet på lördagen bestod av föreläsningar och diskussioner under rubriken Aktuell akademisk forskning kring Bellman och hans tid.
Seminariets program:
9.15 Fredman i gröngräset.Om Bellmans pastoraler Doktorand Henrik Otterberg, Göteborg.
9.50 Professor Lars Lönnroth och professor Lars Huldén höll föredrag.
10.15 Kaffe
10.35 Två sorgliga sånger. Fil.mag. Charlotta Wolff kommenterade och sjöng sångerna Elegi, tonsatt av Kraus, och Vid Stats.Secreteraren Schröderheims Frus död.
11.10 Forgjengelighetens poetikk.Fil.dr Trond Haugen, Oslo
11.45 Den dygdiga Susanna. Ett diskutrat ställe i Fredmans Epistel 33.
Fullmäktig Jens Lund, Köpenhamn.
12.15 Lunch.
13.15 Kungen och hans kulturella stall. Fil.lic. Henrika Tandefelt, Helsingfors.
13.45 Bellman och Famas trumpet. Konsten att hylla en konung på vers.
Doktorand Jennie Nell, Stockholm.
14.30 Menuetten, arvdans värd att vårda. Jepokryddornas ledare, Christne Julin-Häggman intervjuad av Lars Huldén. Efter en kort diskussion förflyttade sig alla till salen Aleksis, där menuetten i dess folkliga finlandssvenska form demonstrerades.
15.30 Kaffe
16.00 Diskussion kring Fredmans Epistel n:o 81, Märk hur vår skugga.
Inledning av författaren Søren Sørensen, ordförande i Selskabet Bellman i Danmark, Köpenhamn Episteln framfördes av Anders Fröling.
Kvällen avslutades med en maskerad. Över hundra maskerade personer deltog. Gästerna samlades i entréhallen och bjöds på en drink. Därefter visades alla in i salen Astrid. Teaterskolans andra årskurs framförde spelet Ali från Bengali, en av Lars Huldén förkortad version av Bellmans divertissement Vätrdshuset. I trappan till andra våningen sjöng sedan kvartetten Kekäleet och en kvartett sångare från Par Bricolekören. Anders Fröling FS n:o 15 (Kom sköna källarflickor) och 16 (Är jag född så vill jag leva).
Buffet serverades i restaurangen, och när den var äten spelade John Grönvalls orkester upp till dans. Efter en stund förflyttade sig publiken till Aleksis, där Jepokryddorna spelade gammal dans. Teaterhögskolans tvår demonstrerade kontradans och menuett. Kl. 23 inträdde HM Gustav III med svit. En herre som visade sig heta Ankarström utförde ett misslyckat attentat mot kungen.
Till slut läste Tintomara (Jessika Grabowsky) en monolog om vikten av att vi unnar oss att leka. Replikerna hade skrivits av Lars Huldén. Såväl Ali från Bengali och kungaspelet hade regisserats av Cris af Enehjelm. Versen, alexandrin, hade studerats in av Harriet Sevelius. Härefter återvände festpubliken till restaurangen, där dansen fortsatte. I dagsprogrammet deltog över 60, i maskeraden över 100.
Hanaholmens intresse för projektet var av avgörande betydelse. Särskilt förtjänar framhållas Henry Rask, som deltog i styrelsens alla förberedande möten och som med stor omsorg förberedde det praktiska genomförandet på Hanaholmen. Det ekonomiska stödet från olika föreningar och fonder var generöst och nödvändigt. Finska sällskapet för 1700-talsstudier gav ideellt stöd, och ett par av dessa medlemmar höll uppmärksammade föredrag.
1700-talsgudstjänsten i Fagervik kyrka
Gudstjänsten filmatiserades och finns tillgänglig på Youtube [länk].